Jupiteriin törmäsi juuri asteroidi

*tai komeetta, tai sellaisen osa, tai jokin muu vastaava kappale. Vielä ei voi tietää.

English summary: Jupiter got hit by an asteroid (or something similar) on the 17th of March 2016. There are two videos of the event below, and they agree almost too well: In one frame in both the bright spot seems to extend for a whopping distance of 10000–12500 km (probably more since impacts rarely occur exactly at right angles to the line of sight). The changing brightness implies that it’s not just pixels being saturated on the video, except maybe just a few in one or two frames in the brightest phase. Whatever it is, it’s not emerging from behind the planet or going in front of it. In my opinion it’s a real event on Jupiter, and I dont’s see what else it could be than an impact. As far as I know, no after images have emerged, so it’s too early to say if it left a black spot in the atmosphere like some previous Jupiter impacts. While it’s definitely not the first or the biggest such event seen on Jupiter, it’s still big. Somebody needs to calculate the energy to get a handle on the size of the impactor. Anyways, this was cool. Sincerely, Jarmo. PS. The picture was updated 30 min after publishing this story – it had a totally wrong scale. PPS. It seems that The Bad Astronomer beat me to the punch with his blog about the event.

jup-impact

Päivitetty kuva: Pysäytyskuvien sarja alla näkyvältä videolta, mittakaavan kera. Updated picture: Stills from the video below, with scale. Gerrit Kernbauer / Jarmo Korteniemi (edit)

Suomen etelärannikolla nähtiin maaliskuun lopulla komea tulipallo, josta saattoi hyvinkin tippua palasia (eli siis meteoriitteja) jonnekin Viron Saarenmaan tietämille. URSAn taivaanvahtipalveluun sateli satapäin havaintoja ilmiöstä. On kutkuttavaa ajatella, että (lähes) samaan aikaan toisaalle katsoneet tarkkailijat huomasivat vastaavan murikan putoamisen 665 miljoonan kilometrin päässä. Ja juuri näin kävi.

Vain pari viikkoa aiemmin moni tähtiharrastaja oli tiirailemassa yötaivaan tuon ajan kirkkainta ja komeinta kohdetta, Jupiteria. Tiettävästi kuitenkin vain kaksi heistä onnistui huomaamaan leimahduksen Jupiterin kiekon reunalla.

Alla tapahtumasta otetut reaaliaikaset ja hidastetut videot. Ylempi kuvattiin Irlannin Swordsissa Dublinin laitamilta ja alempi Itä-Itävallan Mödlingissä. Videot ovat siis kuvakulmaltaan käytännössä identtisiä*, vaikka tietysti eroavatkin sekä kuvauslaitteistoiltaan että -olosuhteiltaan. (*Koska kuvauspaikoilla on etäisyyttä vain vajaat 1700 kilometriä, minkäänlaista kulmaeroa Jupiterin suhteen ei synny.)

Video: Youtube / John Mckeon

Video: Youtube / Gerrit Kernbauer

Vaikka videoilla näkyvä välkähdys ei näytäkään kovin kummoiselta, kannattaa muistaa mittakaava. Jupiter on läpimitaltaan pyöreästi kymmenen kertaa Maata suurempi, joten pisimmilleen venyneenä tuo outo valopilkku on noin 10000-12500 km pituinen. Kyllä, mittasin. Pituus voi olla suurempikin, sillä on hyvin epätodennäköistä että välkähdys venyisi tarkalleen suorassa kulmassa näkölinjaa vasten.

Mikä välähdys sitten oli? Yksinkertaisin1 selitys on asteroidin, komeetan, tai jonkin vastaava murikan törmäys planeetan ylimpiin kaasukerroksiin. ”Venymä” johtuu joko murikan etenemisestä kaasukehässä (aivan kuin meikäläiset tulipallot), tai sitten hohtavaksi plasmaksi kuumenneen kaasun äkillisestä leviämisestä törmäyksen ansiosta. Luultavasti murikka ei ollut hirvittävän iso, ehkä kymmeniä tai satoja metrejä läpimitaltaan. Törmäyksen energiasta saadaan varmaankin valistuneempia arvauksia ja laskelmia lähiviikkoina, jahka osaavammat kuulevat asiasta ja pääsevät analysoimaan tallenteita.

Lisäys 29.3. klo 23.20: The Bad Astronomer Phil Plait käsitteli törmäystä blogissaan. Hänkään ei suoraan puhunut törmäysenergiasta, mutta tuli maininneeksi että kappaleet osuvat Jupiteriin viisi kertaa vauhdikkaammin kuin Maahan. Tämä johtuu jättiläisplaneetan painovoimasta. Lisäyksen korjaus 31.3. klo 20.45: Keskusteltuani tulipalloista enemmän tietävän Esko Lyytisen kanssa hiffasin, että ei se vauhti käytännössä aivan ylettömäksi kasva. Törmäykset Maahan tapahtuvat pyöristettynä 11–72 km/s haipakalla (tyypillinen on n. 17 km/s), Jupiteriin taas mäjähdetään lähes poikkeuksetta 60–68 km/s vauhdilla. (Tarkka syy tähän on selostettu keskustelussamme.)Tein ja korjasin tuon mukaan laskelmiani. Varmaa on, että satametrinen asteroidi aiheuttaisi Jupiterissa räjähdyksen, jonka koko vastaisi suurinta historiallisena aikana tapahtunutta posausta tällä pallolla!

Alla taulukko. Värikoodaus osoittaa hyvin suurpiirteisesti samaa luokkaa olevien vertailuräjähdysten kokoja: Tseljabinsk 0,5 Mton, Tunguska 5 Mton, Meteor crater 10 Mton (lähde); Tzar Bomba 50 Mton mutta teoreettisesti jopa 100 Mton (lähde); Tamboran räjähdys 800 Mton, joka on tiettävästi voimakkain historiallisen ajan räjähdys Maassa (lähde). Törmäysnopeudet ovat nuo yllä luetellut (minimit ja maksimit, plus Maalle myös tyypillisin). Luvut on laskettu pallomaiselle törmääjälle, jonka tiheys on varsin tyypillinen 3000 kg/m3.

Halkaisija    Törmäysenergia (TNT-megatonnia)
 (metriä)   Maa-min Maa Maa-max  Jup-min Jup-max
10      0,02  0,05  1,0   0,7   0,9
20      0,2   0,4  7,8   5,3   6,9
50      2,9   6,8  120   83    110
100      24   54   970   670   860
200      190   430  7800  5300   6900
500      2900  6800  120000 83000  110000
1000     24000  54000 970000 670000  860000

Jupiterin tuoreen törmäyksen tarkkoja laskuja helpottaisi kovin, jos tapahtumasta tiedettäisiin enemmän. En kuitenkaan ole kuullut kenenkään ottaneen törmäyksestä tarkempia kuvia, kuvia eri kulmasta, tai edes taltioineen tapahtuman jälkimaininkeja. Riittävän isojen törmäysten jäljet kun säilyvät yleensä tummina pisteinä muutaman planeetan pyörähdyksen ajan, vaikka Jupiterin kaasukehä onkin varsin myrskyisä.

Kuvaajien kertomat ajankohdat eroavat toisistaan 12 sekunnilla: toinen sanoo ajaksi kello 00:18:33 UTC, toinen 00:18:45 UTC. (Itse tapahtuma tosin oli tavallaan sattunut jo noin 37 minuuttia aiemmin, sillä sen verran valolta kesti kulkea 665 miljoonan kilometrin matka Jupiterista Maahan.) Mikäli joku lukija sattui kuvaamaan Jupiteria tuona yönä kahden jälkeen Suomen aikaa, kannattaa talletukset tarkistaa huolella.

Tämä törmäys oli toki paljon pienempi kuin vuoden 1994 kuuluisa Shoemaker-Levy 9 -komeetan törmäys planeettaan. Ja on Jupiteriin huomattu mätkähtävän tavaraa tässä välilläkin: Törmäyksiä on sattunut ainakin 2009, 2010, ja 2012. Nyt kuvattu tapahtuma vaikuttaa videoiden perusteella ainakin minulle vähintään yhtä isolta kuin suurin osa noista aiemmista. Mutta,vaikkei se olisikaan, se on siltikin merkittävä: havaittujen törmästen määrä Aurinkokunnassa on vielä varsin pieni, ja jokaisesta voi oppia jotain.

Ai niin: Jupiter näkyy koko kevään 2016 kirkkaana läpi koko yön, ja oli paria viikkoa ennen maaliskuun mäjähdystä lähimmässä pisteessään Maasta katsottuna. Siksi sitä havaitaankin juuri nyt erityisen ahkerasti.

Semmoista tällä kertaa. Elämme jännittäviä aikoja.

Jarmo

PS. Kuva päivitetty noin 30 min julkaisun jälkeen. Alkuperäisen kuvan skaala oli ns. päin prinkkalaa.

 


 1. Voisiko ilmiö olla jotain muuta? Tuskin. Välkähdys ei vaikuta liikkuvan Jupiterin suhteen, vaikkakin tätä on erittäin vaikea varmistaa alle sekunnin pituisen pätkän perusteella. Eikä kyse ole kuvausvirheestäkään, koska ilmiö löytyy kahdelta eri laitteilla kuvatulta videolta. Koska se ei ei myöskään näytä videoilla erilaiselta, tai ole niissä eri paikassa Jupiterin suhteen, etäisyyskin lienee ainakin pyöreästi samaa luokkaa kuin itse planeetan. Occamin partaveitsen terää myötäillen jotain todella sattuu jossain Jupiterin tienoilla. Todennäköisimmin siellä missä näyttääkin, eli Jupiterin kaasukehän yläosissa. Enkä minä ainakaan keksi, mistä muusta leimahdus kaasukehässä voisi johtua, paitsi törmäyksestä. Jotain erittäin outoa salamointia tai kaasupurkauksiako? Alienien ydinpommitestausta? Ihan liian eksoottista minun makuuni. 

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s