Kirjoittajista

English summary: We, the authors of the Finnish impact craters page, have been working together since the early 2000’s, first at the University of Oulu and now at the Arctic Planetary Science Institute. Our research cooperation has involved studies of craters as well as volcanic, tectonic, and volatile processes on various planets. Teemu Öhman is an impact crater specialist, who spent three years as a post doc at LPI in Houston. He has done hands-on work on Russian, European, South African and North American craters. But the Finnish ones are the passion. Jarmo Korteniemi is an astronomer-planetologist. He spent a total of four years at DLR, WWU-Münster, LPI and UCSC, doing research in planetary remote sensing. In situ crater studies include Finnish, Estonian and Gernan craters. He later turned into a science journalist, specializing in nature, environment and sciences.

Suomen kraatterit -sivuston kirjoittajat ovat tehneet  aktiivista tutkimusyhteistyötä jo yli vuosikymmenen. Leijonanosa tästä on käsitellyt kraatteritutkimusta sekä Maassa että Marsissa.

Teemu Öhman, FT

IMG_1437_edit

Teemu Etelä-Afrikassa Tswaingin kraatterilla (entiseltä nimeltään Pretoria Saltpan) uskollisen kivivasaransa kanssa vuonna 2008. English: Teemu and his loyal rock hammer at the South African crater Tswaing in 2008.

 • Törmäyskraattereihin vuodesta 1999 alkaen erikoistunut geologi. Planeetalla ei oikeastaan ole kovinkaan paljoa väliä, kunhan siellä on kraattereita. Törmäyskraatterien ohella tektoniikkakin on jännää, vallankin kun se liittyy tuliperäisiin rakenteisiin.
 • Karaistunut törmäyskraattereiden ja niiden heitteleiden kenttätutkimuksessa eri puolilla maapalloa. Listaan kuuluvat muiden muassa suuret Venäjän tundralla sijaitsevat Karan ja Popigain kraatterit, Etelä-Afrikan Tswaing ja Vredefort, useimmat Keski-Euroopan, Viron ja Pohjoismaiden kraatterit, sekä tietysti myös lähes kaikki Suomenkin montut, joista etenkin Saarijärvi, Söderfjärden ja Lappajärvi, sekä vähän lievemmässä määrin Paasselkä ja Suvasvedet ovat olleet suurimman kiinnostuksen kohteina.
 • Pro gradu -tutkielma Saarijärven kraatterista, lisensiaatintutkielma Marsin kraattereista, ja väitöskirja Marsin ohella Venuksen ja Kuun kraattereista.
 • Kolme vuotta post doc -tutkijana Houstonissa Lunar and Planetary Institutessa NASAn rahoittamissa projekteissa tutkien Kuun ja Maapallon törmäyskraattereita ja Marsin tulivuoria (etenkin aurinkokunnan laajimman tulivuoren, Alba Monsin tektoniikkaa).
 • Kirjoittaa satunnaisesti etenkin Kuu-aiheista populaaritiedettä Hieman Kuusta -blogissaan. Kuuhullu.
Jarmo Lappajärvellä 2014

Jarmo kärnäiittilouhoksella Lappajärvellä, 2014. English: Jarmo at a Lappajärvi kärnäite quarry in 2014. (Erik Asphaug)

Jarmo Korteniemi, FM

 • Planeettojen pinnanmuotojen tulkintaan erikoistunut tähtitieteilijä. Eksoottiset ja suuret tapahtumat kiinnostavat. Kraatterit menevät siinä missä muutkin rakenteet.
  • Kraattereiden osalta perehtynyt etenkin syntymäräjähdystä seuraavaan muokkautumiseen. Pro gradu Marsin törmäyskraattereihin syntyvistä painanteista. Parin vuoden tutkimusprojekti (Kalifornian yliopistolla Santa Cruzissa) käsitteli kraattereita Marsin pohjoisen napa-alueen reunamilla. Ilmastonmuutos on muokannut niitä monttuja varsin rajusti.
  • Tutkinut törmäyskraattereita paikan päältä Suomessa, Saksassa ja Virossa. Etätyönä taas etenkin siellä Marsissa ja muutamalla muulla pallolla.
  • Muita lempitutkimusaiheita ovat sekä vesi- ja jääprosessit että tulivuoret eri planeetoilla. Näiden tiimoilta muutamia 3 – 12 kuukauden tutkimusperiodeja Saksan avaruustutkimuskeskuksessa Berliinissä, Münsterin WWU-yliopistolla (Saksa) ja Lunar and Planetary Institutessa (Houston, Texas).
 • Luonto- ja tiedeuutisointiin erikoistunut tiedetoimittaja. Haave on näyttää muille, kuinka hervottoman mielenkiintoinen paikka tämä maailma on.
  • Turha tieteellinen jargoni ärsyttää, samoin virheellinen uutisointi. Vaikka median täytyykin tarjota asiat kiinnostavassa ja ymmärrettävässä paketissa, tosiasioita ei saisi vääristellä. Tahallisesti tai vahingossakaan.
 • Kirjoittaa tieteestä ja vähän muustakin mm. Tiedetuubiin, Aivoriiheen, sekä satunnaisesti myös omille www-sivuilleen. Löytyy myös Twitteristä ja Facebookista.

Molempien tutkimus tapahtuu toimintaansa aloittelevan Arctic Planetary Science Instituten huomassa.

Yksi kommentti artikkeliin ”Kirjoittajista

 1. Paluuviite: Kraatterikirja | Suomen Kraatterit

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s