Tapahtumat

Kuva: Teemu Öhman
Kuvan henkilöt eivät liity tapaukseen. Eikä liity NASAkaan. Kuva: Teemu Öhman

English summary: Finnish craters hits the road! We are happy give the occasional public lecture about craters, impact effects and the rocks falling from the sky. The perspective can be anything from local to worldwide, or we can even discuss the situation on other planets. Our timetable is below, so do come and listen! If you want us to come and talk at an event near you, send us a message. Hopefully we can set a date!

Suomen Kraatterit nyt myös tien päällä!

Pidämme mielellämme esitelmiä kraattereista, törmäysten vaikutuksista, sekä taivaalta putoavista kivistä. Näkökanta voi olla mikä tahansa kotimaisesta maailmanlaajuiseen, tai voimme katsella tilannetta myös jonkin toisen planeetan vinkkelistäkin. Tervetuloa kuuntelemaan! Jos haluat meidät esitelmöimään tilaisuuteesi, lähetä viesti ja sovitaan päivästä!

 • Tapahtumat on listattu aikajärjestykseen, tuorein ylinpänä
  • Vihreä: Esitelmä, joka käsittelee suoraan törmäyksiä ja/tai niiden vaikutuksia.
  • Violetti: Esitelmä, jossa sivutaan törmäyksiä tai käsitellään muita hyvin läheisiä aiheita.

Tapahtumat 2020

 • 7.8.2020, Saarijärvi
  • Summasen törmäyskraatteri. Teemu Öhman pitää yleisöluennon Summasen törmäyskraatterin synnystä, löytöhistoriasta ja viimeisimmistä tutkimustuloksista. Tilaisuus on ilmainen ja kaikille asiasta kiinnostuneille avoin. Paikka ja aika: Kivikauden kylä, Kivikirveentie 10, Saarijärvi, perjantaina 7.8.2020 klo 18.00 alkaen. Järjestäjä: Saarijärven museo / Saarijärven museon ystävät ry. Huom: kyseessä on ulkoilmatilaisuus, jonka alkuosa pidetään Kivikauden kylän ulkoilmakahviossa, loppuosa kraatterinäyttelytaulujen ja pirstekartiolohkareen ympäristössä.

Tapahtumat 2019

 • 25.10.2019, Pori
  • 50 vuotta ensimmäisestä miehitetystä kuulennosta. Teemu Öhman pitää yleisöluennon Apollo-ohjelman tieteellisistä tavoitteista ja tuloksista sekä erityisesti Apollo 11 -lennon merkityksestä kuututkimuksen kannalta. Paikka ja aika: Porin pääkirjaston kokoustila, Gallen-Kallelankatu 12, Pori, perjantaina 25.10.2019 klo 15.30–16.30. Järjestäjä: Porin Karhunvartijat ry. Huom: Luento on osa Porin Karhunvartijoiden 45-vuotisjuhlia. Tilaisuus alkaa klo 14.00 ja päättyy klo 18.30. Juhlista on tulossa erittäin mielenkiintoiset, sillä tarjolla on myös mm. Jyrki Talvitien luento mayojen tähtitieteestä ja Tuomas Savolaisen luento ensimmäisestä mustasta aukosta otetusta kuvasta. Alustava ohjelma on luettavissa täältä. Tilaisuus on ilmainen ja kaikille asiasta kiinnostuneille avoin.
 • 21.10.2019, Äänekoski
  • Dinosaurusten joukkotuho. Teemu Öhman pitää yleisöluennon 66 miljoonaa vuotta sitten tapahtuneesta Chicxulubin törmäyskraatterin synnystä ja sen vaikutuksista dinosaurusten asuttaman planeetan ilmastolle ja ekosysteemille. Luennolla käsitellään lyhyesti myös muita suuria joukkosukupuuttoja. Esillä on muutamia tyypillisiä näytteitä etenkin liitukauden merieliöiden fossiileista. Tilaisuus on ilmainen ja kaikille asiasta kiinnostuneille avoin. Paikka ja aika: Koskela, Rautatienkatu 25, Äänekoski, maanantaina 21.10. klo 17.30–19.45. Järjestäjä: Koskelan Setlementti ry. / Koskela opisto.
 • 30.9.2019, Äänekoski
  • Äänekosken synty: vuorijonoista vedenpaisumukseen. Teemu Öhman pitää yleisöluennon Äänekosken geologiasta aina peruskallion synnystä viimeisintä jääkautta seuranneiden Itämeren edeltäjien maastoon jättämiin merkkeihin saakka. Luennolla käsitellään lyhyesti myös Summasen ja Lappajärven törmäyskraattereiden vaikutuksia Äänekoskella. Esillä on näytteitä Äänekosken yleisimmistä kivilajeista. Tilaisuus on ilmainen ja kaikille asiasta kiinnostuneille avoin. Paikka ja aika: Koskela, Rautatienkatu 25, Äänekoski, maanantaina 30.9. klo 17.30–19.45. Järjestäjä: Koskelan Setlementti ry. / Koskela opisto.
 • 23.9., 7.10., 18.11. ja 2.12.2019, Äänekoski
  • Tähtitaivas tutuksi. Teemu Öhman pitää neliosaisen kurssin, jossa opetellaan käytönnönläheisesti suunnistamaan tähtitaivaalla, löytämään kiinnostavimmat kohteet ja käyttämään kiikareita ja paljaita silmiä tähtitaivaan ilmiöiden havaitsemiseen. Johdantoluennon jälkeen käydään läpi syksyn, talven ja kevään tähtitaivaat ja niiden helpoimmat havaintokohteet. Jokaisella luennolla käydään läpi myös perusteet kohteiden fysikaalisen olemuksen perusteista. Kuusta ja sen törmäysaltaista ja -kraattereista puhutaan 7.10. Kurssimaksu on 15 €. Kurssi on jo nimellisesti täynnä, mutta käytännössä mukaan voi kyllä vielä tulla. Paikka ja aika: Koskela, Ruotinkylä-luokka, Rautatienkatu 25, Äänekoski, maanantaisin 23.9., 7.10., 18.11. ja 2.12.2019 klo 17.30–19.45. Järjestäjä: Koskelan Setlementti ry. / Koskela opisto.  
 • 12.6. ja 17.7.2019, Saarijärvi
  • Summasen törmäyskraatteri. Teemu Öhman pitää esitelmän Summasen kraatterista ja törmäyskraattereiden synnystä ja merkityksestä. 12.6. tilaisuus on samalla Kivikauden kylän uuden Summasesta kertovan ulkoilmanäyttelyn avajaistilaisuus. 17.7. tilaisuus on asiasisällöltään samanlainen kuin 12.6. Noin kolme varttia kestävän luennon alkuosa on katon alla, loppu puolestaan ulkosalla näyttelytaulujen ja pirstekartiolohkareen ympärillä. Tilaisuudet ovat tiettävästi maksuttomia ja kaikille asiasta kiinnostuneille avoimia. Paikka ja aika: Kivikauden kylä, Kivikirveentie 10, Saarijärvi, keskiviikkona 12.6. ja 17.7.2019 klo 13.00. Järjestäjä: Saarijärven museo. Huom: Luennot ovat osa Saarijärven Kulttuurikeskiviikko-sarjaa. Muina aikoina Kivikauden kylän pääsymaksut löytyvät Kivikauden kylän kotisivulta. Kylä on avoinna 11.6.–1.9.2019 ti–su klo 11–18, heinäkuussa joka päivä. Se on suljettu juhannusaattona pe 21.6., mutta avoinna jälleen juhannuspäivänä la 22.6. ja su 23.6.
 • 5.6.2019, Saarijärvi
  • Summasen törmäyskraatteri: synty, löytyminen ja jatkotutkimusten suuntaviivat. Teemu Öhman pitää Saarijärven Kierrätyskeskuksen lettukesteillä esitelmän Summasen törmäyskraatterin monivaiheisesta löytöhistoriasta, synnystä, alueen geologiasta ja Summasen tutkimusten nykytilanteesta. Tilaisuus on maksuton ja kaikille asiasta kiinnostuneille avoin, ja osa maailman ympäristöpäivän tapahtumia. Paikka ja aika: Saarijärven kierrätyskeskus, Oppitie 2, Saarijärvi, keskiviikkona 5.6.2019 noin klo 12.20. Järjestäjä: Saarijärven kaupunki / Kierrätyskeskus ja Sammakkokangas Oy.
 • 26.3.2019, Helsinki
  • Kuun synty, kehitys ja tutkimuksen tulevaisuus. Teemu Öhman pitää Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry:n kevään sarjassa esitelmän Kuun syntyteorioista, törmäysteorian perusteista ja nykytilanteesta, sekä Kuun geologisen kehityksen päävaiheista. Hieman käsitellään myös tulevia kuulentoja. Tilaisuus on maksuton ja kaikille asiasta kiinnostuneille avoin. Paikka ja aika: Tieteiden talo, sali 104, Kirkkokatu 6, Helsinki, tiistaina 26.3.2019 klo 18.00–19.00. Järjestäjä: Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry. Huom: Esitystä voi seurata suorana sivulla https://www.youtube.com/watch?v=sR_YML4gh8k. Linkki toimii myös joitain päiviä jälkikäteen, kunnes esitelmä siirretään Ursan YouTube-kanavalle editoituna, jolloin sen voi katsoa sieltä.
 • 17.1.–21.2.2019, Äänekoski
  • Johdatus tähtitieteeseen. Teemu Öhman pitää Äänekosken kansalaisopistossa kuuden luentokerran yleistajuisen luentosarjan tähtitieteen perusteista. Törmäyksiä käsitellään etenkin toisella (24.1. Maankaltaiset planeetat) ja kolmannella (31.1. Jättiläisplaneetat ja niiden kuut, aurinkokunnan pienkappaleet) luentokerralla. Kurssimaksu on 25 €. Virallinen ilmoittautuminen 9.1.2019 mennessä, mutta paikan päällä voi ilmoittautua myöhemminkin. Paikka ja aika: Koskela, Saarikas-luokka, Rautatienkatu 25, Äänekoski, torstaisin 17.1.–21.2.2019 klo 18.00–19.30. Järjestäjä: Koskelan Setlementti ry. / Koskela opisto.

Tapahtumat 2018

 • 8.11.2018, Saarijärvi (Huomaa muuttunut kellonaika!)
  • Törmäyskraatterit: tutkimusta, koulutusta ja geomatkailua. Teemu Öhman pitää luennon maapallon törmäyskraattereiden tutkimuksesta ja niiden merkityksestä, sekä niiden tarjoamista mahdollisuuksista koulutukselle ja geomatkailulle. Luento on osa laajempaa kraattereita ja geomatkailua koskevaa tilaisuutta, jossa puhuvat myös Geologian tutkimuskeskuksen geologit Satu Hietala ja Jari Nenonen. Hietalan aiheena on Summasen törmäyskraatterin löytöhistoria, Nenonen puolestaan kertoo geomatkailusta. Kullekin puhujalle on varattu noin puoli tuntia. Tilaisuus on maksuton ja kaikille asiasta kiinnostuneille avoin. Paikka ja aika: Rahkola-sali, Saarijärven kaupungintalo, Sivulantie 11, Saarijärvi, torstaina 8.11.2018 klo 12 18 alkaen. Järjestäjä: Saarijärven kaupunki. Päivitys 7.11.2018: Alkujaan yleisötilaisuutena mainostettu klo 12:n tilaisuus on suunnattu lähinnä Saarijärven kaupungin ja yritysten edustajille. Varsinainen yleisötilaisuus pidempine esitelmineen järjestetään klo 18.
 • 18.8.2018, Lappajärvi
  • Lappajärven synty. Teemu Öhman pitää luennon Lappajärven törmäyskraatterin synnystä, sen tutkimushistoriasta ja törmäyskraattereista yleisemminkin. Luento on osa Lappajärvi-päivän yhteydessä järjestettävää Kivipäivää. Luentoa edeltää Helsingin yliopiston geologian opiskelija Sanni Tiilikaisen luento ”Lappajärven tutkimukset kesällä 2018”. Lisäksi Geologian tutkimuskeskuksen diplomigemmologi, FM Satu Hietala tunnistaa yleisönäytteitä ja esittelee mm. törmäyskiviä, meteoriitteja ja fossiileja. Tilaisuus on maksuton ja kaikille asiasta kiinnostuneille avoin. Paikka ja aika: Hotelli Kivitippu, Nykäläntie 137, Lappajärvi, lauantaina 18.8.2018 klo 14.30-16.00. Järjestäjä: Hotelli Kivitippu / Lappajärven kunta / Lappajärven MLL / Geologian tutkimuskeskus(?)
 • 28.3.2018, Lapua
  • Löytöretki Lapuan luontoon. Teemu Öhman pitää lyhyen esityksen Lapuan geologisista yleispiirteistä ja Lapuan kiinnostavimmista geomatkailukohteista. Tilaisuuden pääesiintyjä on Heikki Alakarhu, joka esittelee Lapuan luontomatkailun mahdollisuudet ja muodot. Tilaisuus on maksuton ja kaikille asiasta kiinnostuneille avoin. Paikka ja aika: Rasti-Simpsiön maja, Mastontie 87, Lapua, keskiviikkona 28.3.2018 klo 18.00. Kahvitarjoilu. Järjestäjä: Aisapari ry.

Tapahtumat 2017

 • 26.6.2017, Kortesjärvi (Kauhava)
  • Geologisesti merkittävät luonto- ja kulttuuriperintökohteet Kauhavalla ja Lapualla. Teemu Öhmanin esiselvitysraportin julkaisutilaisuus, jossa esitellään lyhyesti Kauhavan ja Lapuan geologiaa, sekä tehdään lyhyt maastoretki Kitkankallion kalliopaljastumille, rakalle ja näkötornille. Tilaisuus on maksuton ja kaikille asiasta kiinnostuneille avoin. Paikka ja aika: Kitkan hiihtomaja, Kitkantie 60, Kortesjärvi, maanantaina 26.6.2017 klo 14.00. Kahvitarjoilu. Järjestäjä: Aisapari ry.
 • 26.4.2017, Rovaniemi
  • Aurinkokunnan kehitys ja planeetta X. Teemu Öhman kertoo aurinkokuntamme vaiherikkaista alkuvuosista, jolloin jättiläisplaneetat vaihtoivat paikkojaan, sekä havainnoista, joiden pohjalta on ounasteltu aurinkokunnan ulkolaidalla lymyävän suurikokoinen planeetta X. Tilaisuus on maksuton ja kaikille asiasta kiinnostuneille avoin. Paikka ja aika: Lyseonpuiston lukio, Ruokasenkatu 18, Rovaniemi, keskiviikkona 26.4.2017 klo 18.00. Järjestäjä: Tähtitieteellinen yhdistys Pohjan Kruunu – Corona Borealis ry.
 • 12.4.2017, Lapua
  • Lapuan geologisesti merkittävät luonto- ja kulttuuriperintökohteet.
   Teemu Öhman kertoo ja herättelee keskustelua Lapuan luonto- ja kulttuuriperintökohteista, joiden maa- tai kallioperägeologiset erityispiirteet lisäävät alueen viihtyisyyttä ja voivat toimia vetovoimatekijöinä paikallisten asukkaiden ja matkailijoiden silmissä. Tilaisuus on maksuton ja kaikille avoin. Paikka ja aika: Lapuan ABC:n kokoustila, Latojantie 9, keskiviikkona 12.4.2017 klo 18.00. Kahvitarjoilu. Järjestäjä: Aisapari ry.
 • 11.4.2017, Ylihärmä (Kauhava)
  • Kauhavan geologisesti merkittävät luonto- ja kulttuuriperintökohteet. Teemu Öhman kertoo ja herättelee keskustelua Kauhavan luonto- ja kulttuuriperintökohteista, joiden maa- tai kallioperägeologiset erityispiirteet lisäävät alueen viihtyisyyttä ja voivat toimia vetovoimatekijöinä paikallisten asukkaiden ja matkailijoiden silmissä. Kestävän kylätoiminnan illan yhteydessä järjestettävä tilaisuus on maksuton ja kaikille avoin. Paikka ja aika: Ylihärmän palvelutoimisto, Päämajantie 6, Ylihärmä, tiistaina 11.4.2017 klo 18.00. Kahvia tarjolla jo klo 17 alkaen. Järjestäjä: Aisapari ry.

Tapahtumat 2016

 • 11.10.2016, Kurikka
  • Planeetat ja kuut. Teemu Öhman esitelmöi planeetoista ja niiden suurimmista kuista, sekä voimista, jotka niiden pintoja muokkaavat. Esittelyssä myös Järviseutu-Seura ry:n planeettakuva-arkisto. Tilaisuus on maksuton ja kaikille avoin. Paikka ja aika: Kurikan pääkirjasto, Seurapuistikko 2, Kurikka, tiistaina 11.10.2016 klo 18.00. Järjestäjä: Kurikan kirjasto.
 • 8.10.2016, Evijärvi
  • International Observe the Moon Night. Suomen tiettävästi ensimmäinen International Observe the Moon Night -tapahtuma järjestetään Evijärven Taivastelijoiden tähtitornilla. Teemu Öhman esitelmöi Kuusta ja Järviseutu-Seura ry:n ainutlaatuisesta planeettakuva-arkistosta etenkin Lunar Orbiter- ja Apollo-kuvien valossa, ja on mukana esittelemässä suomalaisten huippukuvaajien valokuvia Kuun yksityiskohdista. Tilaisuus on maksuton ja kaikille Kuusta kiinnostuneille avoin. Päivän aikataulu:
   • 14.00: Tilaisuus alkaa
   • 15.00: Esitelmä Kuusta ja NASAn kuuohjelman tuottamista kuvista
   • 17.00: Kuvashow, jossa kauhavalaisten Elina Lahden ja Oskari Syynimaan huikeita valokuvia Kuun pinnan yksityiskohdista
   • Loppuilta: Sään salliessa Kuun havainnointia Taivastelijoiden tähtitornilla, vapaata keskustelua ja Evipartion muurinpohjaletuista ja muista puffetin antimista nauttimista.

Paikka ja aika: Evijärven Taivastelijoiden tähtitorni, Kirkkotie 419:n kohdalla, Evijärvi, lauantaina 8.10.2016. Järjestäjät: Evijärven Taivastelijat ry., Järviseutu-Seura ry:n OutdoorsLife-hanke, Arctic Planetary Science Institute ry., Evipartio, ja Aisaparin Kylille-hanke.

 • 4.10.2016, Lappajärvi
  • Kraatterijärven salaisuudet. Teemu Öhman esitelmöi Euroopan suurimmasta törmäyskraatterijärvestä, eli Lappajärven kraatterin synnystä ja myöhemmästä geologisesta kehityksestä, sekä vielä toistaiseksi avoimista tieteellisistä kysymyksistä, jotka Lappajärveen liittyvät.Tilaisuus on maksuton ja kaikille avoin, tosin Järvilakeuden kansalaisopisto toivoo ennakkoilmoittautumisia. Paikka ja aika: Meteoriittisali, Lappajärven lukio, Hyytisentie 5, tiistaina 4.10.2016 klo 17.30-19.00. Järjestäjä: Järvilakeuden kansalaisopisto.
 • 7.4.2016, Lappajärvi
  • Kraatterijärven kätketyt mahdollisuudet. Teemu Öhman esitelmöi törmäyskraattereista ja etenkin Lappajärvestä, sekä sen tarjoamista monipuolisista mahdollisuuksista kaikille avoimessa ”Kraatterijärvessä on vetovoimaa” -tilaisuudessa. Paikka ja aika: Aquarius Inn, Nykäläntie 137 B, torstaina 7.4.2016 klo 18.00. Järjestäjä: Järviseutu-Seura ry.
 • 22.3.2016, Helsinki
  • Kaivostoimintaa kiertoradalla. Jarmo Korteniemi esitelmöi asteroidien hyötykäytön realiteeteista. Törmäykset myös mukana. Paikka ja aika: Tieteiden talo sali 104, Kirkkokatu 6, tiistaina 22.3.2016 klo 18.00, ks. myös tapahtuman Facebook-sivu. Järjestäjä: Tähtitieteellinen yhdistys URSA ry.
 • 16.2.2016, Rovaniemi
 • 13.2.2016, Turku
  • Taivaalta tippuvat kivet. Jarmo Korteniemi esitelmöi asteroideista, törmäyksistä ja niiden vaikutuksista luontoon, sekä meteoriittien tunnistamisesta. Paikka ja aika: Luonnonsuojelukeskus, Martinkatu 5, lauantaina 13.2.2016 klo 13.30, ks. myös tapahtuman Facebook-sivu. Järjestäjä: Turun Luonnonsuojeluyhdistys ry.
 • 8.2.2016, Turku
  • Taivaalla vilkkuvat valot. Jarmo Korteniemi eitelmöi yötaivaan ilmiöistä, mukaanlukien meteorit, tulipallot ja asteroidien ilmaräjähdykset. Paikka ja aika: Luonnonsuojelukeskus, Martinkatu 5, maanantaian 8.2.2016 klo 17.30, ks. myös tapahtuman Facebook-sivu. Järjestäjä: Turun Luonnonsuojeluyhdistys ry.

Tapahtumat 2015

 • 15.12.2015, Rovaniemi
 • 19.5.2015, Rovaniemi
 • 19.1.–23.2.2015, Rovaniemi
  • Johdatus tähtitieteeseen. Teemu Öhman luennoi kuutena maanantaina tähtitieteestä, mukaanlukien törmäyskraatterit. Paikka ja aika: Rovaniemen kansalaisopisto, Rovala 5, maanantaisin 19.1.–23.2.2015 klo 18.00. Järjestäjä: Rovaniemen kansalaisopisto.