Kraatteri uudessa James Bond -leffassa ei ole törmäyksen aiheuttama

English summary: I just saw ”Spectre”, the newest James Bond movie. I’ll keep this as spoiler-free as possible: As Bond travels to the heart of Morocco, he ends up at a villain’s secure lair, neatly situated inside a cul-de-sac surrounded by circular mountains. The site is impressive, and secure enough from outside interference. In the movie it is claimed that it is an impact crater, and they even show an exhibit featuring the ”meteorite”. But it clearly is not impact-related. If it were, at just a few hundred meters wide, the rims would be much lower, the walls would have much shallower outer slopes, and there would be a depression at the center (not a continuation of the level plains outside as there is now, unless of course it was filled later). The ”meteorite” is similarly exaggerated: pits and hollows are much too deep and complex They probably modelled it after something like the Willamette meteorite, but then just had to try and make it even more impressive (and fail). In reality the site is called Gara Medoua near Rissani. Update: In light of new information and contrary to my first impression, the site is not a volcanic crater either. This is seen from old geologic maps and a more recent analysis of the area. The mountain is a remnant of Cambrian-to-Devonian(?) sediments, by chance eroded into the shape of a circle and cul-de-sac (compare to nearby mountains in Google Earth). Anyway, since rocks falling from the sky have absolutely nothing to do with the movie plot, there’s no point in calling it a place of an impact. ”Volcanic crater” would’ve been as bad, but at least it would’ve been more true to the Bond legacy (even in a mediocre Bond movie like this). Sincerely, Jarmo

Pysäytyskuva Spectre-elokuvan trailerista. English: Still image from the Spectre trailer. (Youtube)

Kävin juuri katsomassa uusimman James Bond -elokuvan, nimeltään ”Spectre”. Jätän oikeat elokuvakritiikit osaavammille, ja pidän kirjoitukseni niin spoilerivapaana kuin voin. (Vaikka ei tällaisen keskivertoa huonomman Bond-leffan juonikuvioiden selittämiseen tarvitakaan kuin lause tai pari.)

Herra Bond matkustaa eräässä vaiheessa Tangerin kautta jonnekin Marokon sisäosiin. Hän saapuu näyttävän kraatterin sisällä olevaan moderniin linnoitukseen. Paikka on todella kaunis, ja suojaa tukikohtaa varmasti kaikilta ulkomaailman häiriöiltä. Oikein tarkoituksenmukainen siis. Kuvia paikasta luonnossa löytyy esimerkiksi täältä tai täältä.

Monttu näkyy oivasti heti tämän trailerin alussa:

Kovasti ihmetyttää, miksi leffassa paikkaa pitää väen vängällä väittää törmäyksen aiheuttamaksi. Kun ei se ole.

Rakennusten perusteella kraatteri on halkaisijaltaan vain muutaman sata metriä. Jos sen olisi synnyttänyt taivaalta tippunut kivi, reunavuoret eivät olisi läheskään niin jylhiä kuin ovat. Niiden korkeus ei olisi kymmeniä, tai ehkä satakin metriä, vaan paljon vähemmän. Etenkin vuorten ulkoreuna olisi paljon loivempi, eikä kraatteriin vievä tie kulkisi tasankoa pitkin vaan kipuaisi viettävää heittelekenttää pitkin kohti reunaa. Vuorten keskeltä pitäisi myös löytyä syvä painanne, eikä mitään ympäröivän tasangon tasolla (tai jopa sitä ylempänä) olevaa tasaista seutua, kuten nyt.

Elokuvassa vilahtaa myös ”kraatterin” aiheuttanut ”meteoriitti” (tai sen palanen). Murikka ei näytä kovinkaan aidolta, sillä sen pinnan painaumat ja kuopat ovat ihan liian syviä ja monimutkaisia. Oletan, että mallina on käytetty jotain Willametten meteoriitin kaltaista, mutta Hollywoodissa siitäkin piti sitten vielä yrittää tehdä todellista komeampi.

Parin minuutin googlaus paljastaa, että kuvauspaikka on nimeltään Gara Medouar. Se sijaitsee Rissanissa, yli 700 km Tangerista etelään. Pussinperän muotoisen vuoren suuaukolla on useita metrejä korkea muuri, joka erottuu hyvin esimerkiksi Google Earthin satelliittikuvissa. Nettitietojen mukaan kyse on portugalilaisten vanhasta vankilasta ja/tai orjien säilytyspaikasta. Paikkaa käytettiin muuten vastikään myös Muumio-elokuvien kuvauspaikkana, mutta niissä ei taidettu näyttää kokonaiskuvaa geologiasta.

Suhteellisen läheltä löytyy myös todellisia ja itsessään näyttäviä törmäyskraattereita. Sellaisia ovat mm. Ouarkziz (3,5 km), Amguid (0,45 km), Tenoumer (1,9 km), Aouelloul (0,4 km), sekä Tin Bider (6 km). Ne sijaitsevat muutaman sadan kilometrin säteellä Gara Medouarista, Mauritanian ja Algerian vuoristoisilla aavikkoseuduilla.

Toisin kuin aiemmin virheellisesti väitin, Gara Medouar ei ole myöskään tulivuoren kraatteri. Asia selvisi alueella asuvan vihjeestä sekä Marokon geologisesta kartasta, sekä alueelta tehdystä tuoreemmasta kartoituksesta. ”Kraatteri”, tai sen reunavuoret, ovat vain sattumalta ympyrän muotoon muovautuneita jäänteitä vanhoista kerrostumista.

Normaalisti antaisin asian anteeksi, koska taiteellinen vapaus ja niin edelleen. Tässä tapauksessa virhe on vain typerä, sillä taivaalta tippuvilla kivillä ei ole yhtään mitään tekemistä leffan juonen kanssa. Yhtä hyvin elokuvassa voisi olla kuusten keskellä kuvattu kohtaus, jossa näyttelijät ihastelevat ympäröivien ”koivujen kaunista tuohta”. Tai jonkun lemmikkikissasta puhuttaisiin sikana. Sellaisessa ei vain ole järkeä ei-surrealistisessa elokuvassa.

Tulivuoren kraatteri olisi ollut yhtä paha, mutta se olisi edes viitannut vanhoihin Bond-leffoihin paremmin. (Varoitus: äskeisen linkin takana spoilereita!)

Jarmo

Päivitys 11.11.2015: Viittaus tulivuoren kraatteriin poistettu ja todellista geologista alkuperää avattu enemmän.

Yksi kommentti artikkeliin ”Kraatteri uudessa James Bond -leffassa ei ole törmäyksen aiheuttama

  1. Paluuviite: The Meteorite Crater that Wasn’t: Reflections on SPECTRE | True Anomalies

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s