Montako törmäyskraatteria Maapallolla oikein on?

English summary: For our book project, we need an introductory chapter telling, for example, how many proven impact structures there are on Earth. Sounds fairly simple and straightforward, but it really isn’t. Despite some excellent efforts by both professionals and amateurs, there isn’t any resource available that would provide an up-to-date, fully reliable ”official” list of craters. Thus, I spent quite some time comparing the different lists and checking all sorts of references, and I arrived at a number 183. That’s different from the numbers I found in other lists (Rajmon lists 175–293 craters (depending on how good evidence there is), Ferrière 186, PASSC 188 and Moilanen 54–205), and I am certain a lot of people would strongly disagree with my estimate. But that’s the number I choose to believe. For now. Sincerely, Teemu.

P.S., Oct. 22, 2015: Saqqar in Saudi-Arabia was just proven to be an impact structure, so the current number I choose to believe is 184. 

Kraattereiden sijoittuminen valtioittain. In English: How impact craters are situated compared to countries. Top: Number of craters per million square kilometers within each country. Bottom: Cratered area compared to country areas. (David Rajmon / Jarmo Korteniemi)

Jarmo alkoi tuossa joku aika sitten tehdä erinäisiä karttoja ja diagrammeja kirjan johdantolukuun, jossa on tarkoitus kertoa törmäyskraattereista yleensä ja mainita, että on niitä muuallakin kuin Suomessa. Periaatteessahan homma on helppo: otetaan karttapohja ja lätkäistään sen päälle tietokannasta Maan kaikki tunnetut törmäyskraatterit. Kunhan oikeassa projektiossa oleva ja muutenkin käyttökelpoinen kartta on löytynyt, tarvitaan vain kraatterilista ja hetki Excelillä pelaamista, ja homma on sitä myöten selvä. Koska minun kuulemma pitäisi tietää kraattereista hieman enemmän kuin Jarmon, lankesi osakseni käydä läpi Jarmon kuvat ja varmistaa, ettei siellä hirvittäviä munauksia ole. En tainnut aivan täysin onnistua peittelemään tuntemaani kohtalaisen suurta vastenmielisyyttä tätä tehtävää kohtaan. Ongelmaksi nimittäin muodostuu, ettei kukaan tiedä Maapallon tunnistettujen törmäyskraatterien määrää.

Tuolla linkkisivullamme on tätä kirjoittaessani mainittu muutama kohtalaisen luotettavana pidettävä lähde, joissa tavalla tai toisella luetellaan Maan törmäyskraatterien lukumäärät. Kaikki ovat tietenkin keskinään enemmän tai vähemmän ristiriidoissa: Rajmonin listassa varmistettuja kraattereita on 175 ja todennäköisiä 118 lisää, Moilanen listaa 54–205 törmäysrakennetta, Ferrière väittää varmoja olevan tasan 186 kpl, ja PASSC luettelee niitä 188. Yksi syy vaihtelun takana on, että kraatteritutkimus on erittäin pieni ala, eikä ole olemassa virallista tahoa, joka pitäisi lukua kraattereista. Kanadalaisen New Brunswickin yliopiston planeettatutkimuskeskuksen (PASSC) listaa pidetään puolivirallisena, mutta siitäkin löytyy helposti lukuisia epätarkkuuksia ja suoranaisia virheitäkin.

Törmäyskraattereiden etäisyydet Suomesta. Pystyakseli kertoo kraatterin arvioidun halkaisijan. In English: The distances of identified craters from Finland, plotted against the crater diameter. (Jarmo Korteniemi)

Edes hyväksyttävistä tunnistuskriteereistä – tai ainakaan tavoista, joilla ne pitäisi esittää – ei aina olla täysin yksimielisiä. Eikä tarvitse olla (kovin) vanha ja kyynistynyt kraatteritutkija huomatakseen, että toisilta tutkijoilta hyväksytään todisteita, jotka muiden kohdalla hylättäisiin liian epämääräisinä. Ja pitäisikö kraatterilistoihin hyväksyä sellaiset tapaukset, joissa törmäys on kiistatta tapahtunut, mutta mitään perinteistä kraatteria muistuttavaa ei esimerkiksi paksun vesikerroksen vuoksi kiveen koskaan muodostunut? Tilanne on siis omiaan aiheuttamaan lisää harm… ei kun auringonpaisteen vaalentamia hiuksia.

Aikani listoja vertailtuani, sekä muistini ja kirjahyllyni perimmäisiä sopukoita pengottuani päädyin lukuun 183. Se poikkeaa kaikissa käyttämissäni listoissa mainituista määristä, mutta on tietysti niitä totuudenmukaisempi, ainakin jos minulta kysytään… Kraattereita tunnistetaan ja ”tunnistetaan” lisää joka vuosi, joten luku varmasti tulee muuttumaan tämän kirjaprojektin aikana. Yritetään kuitenkin pitää luku suht ajantasaisena, myös kirjan julkaisun jälkeen. Ehkäpä listan voisi jossain vaiheessa tänne sivuillekin lätkäistä, jolloin aktiiviset lukijat voisivat löytää siitä lukuisia epätarkkuuksia ja suoranaisia virheitäkin.

Teemu

P.S., 22.10.2015: Uskomani luku on tällä hetkellä 184, koska Thomas Kenkmann kollegoineen juuri viime viikolla osoitti Saqqarin olevan Saudi-Arabian toinen tunnistettu törmäyskraatteri.

2 kommenttia artikkeliin ”Montako törmäyskraatteria Maapallolla oikein on?

  1. Paluuviite: Suvasvesi: kaksi törmäystä, muttei kaksoistörmäys | Suomen Kraatterit

  2. Paluuviite: Kraatterijärvellä on paljon hyötypotentiaalia | Suomen Kraatterit

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s