Kraatterikirja

Kuva: Flickr / Caroline

Kuva: Flickr / Caroline

English summary: This webside provides exceprts of our forthcoming book on Finnish impact craters. We also write here about other impact-related topics, and keep a journal of our writing progress. Our aim is to get the public to think about the environment in a new way. More details on the Book info page.

Julkaisemme näillä sivuilla pätkiä valmisteilla olevasta Suomen törmäyskraattereita käsittelevästä tietokirjastamme. Jaamme täällä myös muuta tietoa aiheen ympäriltä ja ylläpidämme ajantasaista päiväkirjaa kirjan valmistumisesta.

Haluamme projektillamme saada ihmiset pohtimaan ympäröivää luontoa uudella tavoin. Paitsi pintaa syvemmältä, myös piirun verran korkealentoisemmin.

Ja miksikö olemme päteviä tämän kirjan tekemiseen? Me ainakin väitämme olevamme alan ammattilaisia.

Lisätietoja opuksesta kirjan tarkemmalta esittelysivuilla.

2 kommenttia artikkeliin ”Kraatterikirja

 1. Suomen kraatereista on helppoa löytää ja saada tietoa ja tämä kirja todennäköisesti tulee lisäämään ihmisten tietämystä Suomen menneisyydestä, mutta vähemmän tunnettuja ovat Ruotsin kraatterit ja siksi jos ei vain ole liikaa pyydettyä ja toivottua että jos tämän kirjan valmistuttua voisitte joskus tulevaisuudessa saada vastaavan lainen kirja myös Ruotsin kraatereista. Joka tapauksessa Suomen kraatterit tulee pääty ääni minun kirjahyllyyn jos vain löydän sen joskus kirjakaupasta myynnistä.

  Tykkää

  • Kiitoksia kommentista, kiva kuulla että kraatterit kiinnostavat. Tämän projektin valmistumisesta en sano juuta enkä jaata, paitsi että kiva tietenkin olisi, jos tästä joskus jotain valmista tulisi.

   Siitä rohkenen olla hieman eri mieltä, että Suomen kraattereista olisi helppo löytää tietoja. Esimerkiksi netistä ei ajantasaista koottua tietoa löydy, erinäköisiä vanhentuneita näkemyksiä ja hieman erikoislaatuisia tulkintoja tulee kyllä vastaan sitäkin enemmän. Myöskään ajantasaista kokooma-artikkelia Suomen kraattereista ei tieteellisestä kirjallisuudesta löydy. Nämä puutteet olivat aikoinaan osaltaan tämän projektin taustalla. Uusien merkittävien tulosten osalta olen yrittänyt paikata tätä puutetta kirjoittelemalla blogitekstejä, vaikka tokikaan kaikista tutkimukista ei ole tullut kirjoitettua.

   Tieteellisessä mielessä Ruotsin kraatterit ovat vähintään yhtä hyvin tunnettuja kuin Suomen, monessa mielessä huomattavasti paremminkin. Tutkimushistoriakin on monilta osiltaan Suomen kraattereita merkittävästi pidempi. Ruotsissa on myös sikäli hyvä tilanne, että siellä on kotimaisen voimin tehty koko ajan n. 1990-luvun alusta alkaen uutta ansiokasta tutkimusta ja tälläkin hetkellä Ruotsissa on useita aktiivisia kraatteritutkijoita. Suomen kraatterien tutkiminen puolestaan on ollut käytännössä lähes pelkästään ulkomaisten tutkijoiden varassa yli vuosikymmenen (toki satunnaisia hienoja poikkeuksiakin on). Periaatteessa ei tietenkään ole mitään väliä, kuka niitä tutkii, mutta kotimaisten tutkijoiden tulokset tapaavat levitä yleisön tietoisuuteen paljon paremmin, eikä jatkuvuutta tai systemaattisuutta ole.

   Suomessa eivät Ruotsin kraatterit toki suuremman yleisön tietoisuudessa juurikaan ole. Ruotsalaisyleisön käsityksiä omista kraattereistaan en nykyisin tunne, mutta aikoinaan kun ruotsalaiskollegojen kanssa olin enemmän tekemisissä, jäin sellaiseen käsitykseen, että he tekevät enemmän popularisointia kuin suomalaiskollegansa, ja että kansan parissakin omat kraatterit kyllä tunnetaan vähintään samaan tapaan kuin Suomessa.

   Ruotsin kraatterit ehdottomasti oman kirjansa ansaitsevat. Aina välillä sellaisesta on huhuja kuulunutkin, mutta tietääkseni valmista ei ole vielä tullut. Toivottavasti kirja vielä päivänvalon näkee.

   t. Teemu Öhman

   Tykkää

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s